Uutta ja ehoa vanhasta kopioimalla?

Ilkka Klemetti

Asiakasprojekteja toteuttavat yritykset lähtevät suunnittelemaan hyvin tyypillisesti uutta projektia ottamalla pohjaksi jonkin aikaisemman projektin. Tämä saattaa tuntua tehokkaalta ratkaisulta, mutta siihen kätkeytyy sudenkuoppia, jotka on hyvä tunnistaa.

Vanha projekti uuden mallina on tietysti vanha, ja se täytyy käydä läpi, jotta myöhemminkin tehty tuotekehitys saadaan mukaan. Aikaa vanhasta projektista on kulunut ehkä vuosia ja suunnittelussa on ollut mukana useita suunnittelijoita.

Salakavala virhe

Vanhan projektin toteutuksen jälkeen on kehitys luonnollisesti mennyt eteenpäin. Mahdollisesti kaikkia tuotekehityksen mukanaan tuomia parannuksia ei ole dokumentoitu kunnolla, vaan tieto on usean henkilön muistin varassa. Tästä seuraa, että uuteen projektiin livahtaa kopioidusta projektista sellaisia vanhoja konstruktioita, jotka on jo aikoja sitten huonoiksi havaittu ja uudempien projektien yhteydessä jo korjattu.

Vaikka kuinka huolellisesti vanha suunnitelma käydään läpi, sinne jää vanhoja ratkaisuja, jotka on myöhemmin korjattu paremmiksi. Vanhan suunnitelman päivittäminen on lisäksi tolkuton vaiva.

Turhia nimikekopioita

Kun vanha projekti kopioidaan uudeksi, useilla CAD-suunnittelujärjestelmillä on mahdollista kopioida samalla siihen kuuluvat tiedostot ja nimetä ne uudelleen. Tällöin järjestelmässä on samat nimikkeet useaan kertaan eri nimillä eikä kukaan tiedä varmasti, ovatko ne samanlaisia vai erilaisia. Tuotannossa ei päästä isompiin sarjoihin vaan samanlaisetkin osat valmistetaan pienissä erissä ja eri aikaan. Nimikkeiden kopiointi uusille nimikenumeroille estää tehokkaan tuotannon.

Näkyykö kehitys?

Vaikka uuden projektin suunnitelmista on saatu poistettua kaikki vanhat virheet, on suunnitelma kuitenkin pohjimmiltaan se vanha. Se sisältää paljon tuttuja ja koeteltuja komponentteja ja ratkaisuja ja on siinä mielessä varmasti toimiva kokonaisuus.

Mutta kehitys on mennyt monella saralla eteenpäin. Ehkä vanhasta kopioidun laitteiston käyttöergonomia ei vastaa enää tämän päivän vaatimuksia ja toiveita. Tai yksinkertaisesti muotoilu kielii siitä, että toimittaja ei ole enää ajan hermolla ja alansa huipputekijä.

Kun hankimme uuden laitteen tai uuden auton vanhan ja hyväksi osoittautuneen tilalle, emme odota, että saamme täsmälleen samanlaisen kun se alkuperäinen 12 vuotta vanha oli. Uudessa tuotteessa pitää aina olla jotakin uutta ja parempaa.

Tuotteiden modulointi vähentää työtä ja parantaa laatua

Moduloidut tuotteet koostuvat ennalta suunnitelluista pienemmistä kokonaisuuksista, moduleista. Jos tuotteet on järkevästi moduloitu, on modulien määrä rajallinen ja niiden ylläpito on helpompaa. Asiakaskohtaiset projektit kootaan moduleista, jotka ovat up-to-date. Niiden muodostama yksilöllinen asiakaskohtainen kombinaatio on myös up-to-date ja toimiva kokonaisuus, vaikka juuri sellaista kombinaatiota ei olisi koskaan aikaisemmin toimitettukaan.